netkreds logo

 

Lions Club Bannerslund afleverer fodbold med lyd, til blind dreng .

For nogen tid siden blev jeg ringet op af Kurt Berg Larsen, som præsenterede sig som medlem af Lions Club Bannerslund. Han havde en særlig grund til henvendelsen, da der var kommet en forespørgsel til Lions Club Bannerslund, fra Lions Club Thessaloniki Heraklea, Grækenland, der tilbød en fodbold med lyd til et blindt/svagseende barn i Frederikshavn Kommune.

Jeg var selvfølgelig meget begejstret for denne henvendelse og undersøgte derfor i Dansk Blindesamfund Vendsyssel, om vi havde nogen børn der kunne få glæde af denne lydgivende bold. Eftersøgningen blev udvidet, da børnegruppen ligger under Institut for Syn og Hørelse. Det lykkedes os så at foranledige en kontakt fra forældrene til en blind dreng, Mads som meget gerne ville modtage en sådan bold.

Lørdag den 26. september skulle fodbolden så overrækkes til Mads, så Bjarne Sønderlev (præsident for Lions Club Bannerslund) hilste på Mads, hans forældre og storebror og lillebror. Mads fik overrakt fodbolden, som blev modtaget med et meget stort smil. Hyggelig snak over en kop kaffe, kunne ikke afholde Mads fra at afprøve fodbolden på stuegulvet. Det var så fint med lyden, at Mads besluttede at fodbolden skulle med i fritidsordningen, så han nu kunne spille fodbold med sine venner.

En særdeles flot oplevelse, som jo startede med at en Lions Club i Grækenland har mulighed for at tænke på sin broderklub i Danmark, og som resulterer i at en dreng i Skagen får en god og glædelig gave.

Dansk Blindesamfund Vendsyssel er meget taknemmelige over at Lions Club tænker på blinde/svagseende, og derfor sendes en meget stor tak til alle medlemmerne i Thessaloniki såvel som i Bannerslund.

På vegne af DBS Vendsyssel

Aksel Jensen

Formand.  

---
Aflysning af Generalforsamling i DBS Vendsyssel den 3. Oktober.

Bestyrelsen i DBS Vendsyssel har taget en enstemmig beslutning om at aflyse den planlagte generalforsamling, den 3. oktober i Kulturcenter Vendsyssel i Sæsing.
Aflysningen er begrundet i de nye smittetal for Covid 19 epidemien, sammenholdt med at de fire kommuner DBS Vendsyssel dækker, ligger med høje smittetal.
Bestyrelsen har ikke ønsket at blive en del af de superspreder arrangementer, der opleves rundt i Danmark.
Det ligger fast at aflysningen er en udsættelse – igen – af generalforsamlingen for 2020. Hvis der forhåbentlig sker et fald i smitteudbredelsen, vil der indkaldes til en ny generalforsamling inden udgangen af året. Der vil ikke være tale om en langvarig forsamling, men en beslutningsdygtig generalforsamling, der tidsmæssigt vil være meget kortvarig, og med alle de sikkerhedskrav, der vil gælde på det pågældende tidspunkt.

Med beklagelig hilsen

Aksel Jensen

Formand DBS Vendsyssel


---
AFLYST

Indkaldelse til ordinær kredsgeneralforsamling i Dansk Blindesamfund kreds Vendsyssel.
Tid: Lørdag den 3. oktober 2020 kl. 14.00 
Sted: Kulturcenter Vendsyssel, Sæby landevej 417, Sæsing, 9830 Tårs.

Dagsorden jf. vedtægterne.

1: Valg af stemmetællere og dirigent.
2: Godkendelse af dagsorden.
3: Fremlæggelse af formandens beretning til godkendelse.
4: Fremlæggelse af det reviderede regnskab til godkendelse.
5: Indkomne forslag:
A: Lokale forslag.
B: Landsdækkende forslag.
6: Valg.
A: Kasserer for 2 år
B: 2 Bestyrelsesmedlemmer (2 år)
C: Suppleanter (ét år)
7: Orientering om landsforeningens virksomhed.
8: Eventuelt.

Der serveres  kaffe med tilbehør ca. kl. 14.00.
Generalforsamlingen starter kl. 15.00 i det tilstødende mødelokale.
Generalforsamlingen afsluttes forventeligt kl. 17.30, hvorefter der vil være en stræk ben pause, samt bestilling af drikkevarer til middagen.

Middagen serveres kl. 18.00

Underholdning i mødesalen ved Ib Grønbæk til kl. 21. hvor der er hjemkørsel for alle der har bestilt kørsel..

drikkevarer er for medlemmers egen regning.  
Tilmelding senest fredag den 25. september 2020 til Liselotte Wæhrens, tlf.: 51 94 03 45, eller gerne E-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Husk at meddele, om du er diabetiker, eller om der er andre kosthensyn.

Kørsel i nødvendigt omfang til de sædvanlige 60,- kr.
BEMÆRK: ved tilmelding senere end den 25. september 2020, vil kørsel ikke kunne tilmeldes Liselotte, men skal forestås for medlemmers egen regning.

På bestyrelsens vegne
Aksel Jensen
Formand DBS Vendsyssel
Tlf.: 70 24 03 22


-----
Legatuddeling

Amanda og Sigurd Pedersens Fond

Fundats: At yde støtte til socialt- og sygdomsbekæmpende arbejde for blinde og stærk svagsynede, herunder forskning og uddannelse.

Kriterier for at søge:

Medlemskab af Dansk Blindesamfund, primært medlemmer bosiddende i kreds Vendsyssel eller i den ”gamle” Pandrup Kommune.

Ansøgningsskema:

Skemaet kan hentes på hjemmesiden www.netkreds.dk eller ved telefonisk henvendelse til formand

Aksel Jensen tlf. 70 24 03 22

eller e-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Seneste ansøgningsfrist:  fredag den 4. september 2020 kl. 12.00

Ansøgninger der ikke fremsendes på godkendte ansøgningsformular, kan ikke anses for konditionsmæssige, og vil ikke komme i betragtning.

Bemærk: Ansøgninger behandles efter samme regler som DBS medlemsregulativ omkring kontingents restance samt Aktivitetsmedlemsskab

Aksel Jensen

Formand Dansk Blindesamfund Vendsyssel

 

-----
Reception for Formanden.

Lørdag den 27. juni var der arrangeret surprise reception for DBS Formand Thorkild Olesen. Hovedbestyrelsen havde med god hjælp fra medsammensvorne i FU, lavet et mindre ’kup’ mod Formanden.
Hovedbestyrelsesmødet var den 26. til 28. juni, så tidspunktet var eneste samling af Hovedbestyrelsen. Anledningen til receptionen var 2 fejringer. Dels at Thorkild Olesen er blevet tildelt Ridderkorset for sin store indsats i det danske samfund. Derudover fylder Thorkild Olesen 50 år om kort tid.

Næstformand Ask Abildgaard var udpeget som konferencier og modtog Thorkild Olesen med en kort opridsning af de forestående løjer. Der var derefter arrangeret en surprise gæstetaler, som var trafikminister Benny Engelbrecht, der holdt en god og personlig tale til Thorkild. Bl.a. om Thorkilds formåen for at lave en introduktion til trafikministeren omkring hvordan det er at være blind. Det foregik på Høje Tåstrup Station, hvor Thorkild var ledsager for trafikministeren, der var udstyret med bind for øjnene samt med en blindestok. Det havde bogstaveligt talt givet et helt anderledes og mere forståeligt indblik i virkeligheden som blind/svagtseende.

Efter denne gode indledning, tog Ask fat på en quiz omkring Sovjetunionens og Ruslands våbentyper fra 2. verdenskrig til nutiden. Et emne som Formanden også er ekspert på. Ask sammenlignede Thorkilds forhandlingsevner med de forskellige våben, i en meget spændende og humoristisk tale.

Som afslutning på løjerne fik hovedbestyrelsesmedlem Susanne Tarp ordet, hvor hun på vegne af Hovedbestyrelsen holdt en tale for Thorkild, og derefter overrakte gaverne fra Hovedbestyrelsen.  Første del af gaven bestod af 6 øl fra Midtfyns Bryghus, samt 6 særligt udførte tilhørende ølglas. Der var selvfølgelig punktskrift på både øl og ølglas.

Så kom endnu en gave fra Hovedbestyrelsen. Thorkild kunne ikke umiddelbart gætte at det var en gammeldags konduktørkasket fra DSB. Gaven blev meget begejstret modtaget, da Thorkild altid har interesseret sig for tog, både som model men også de virkelige. Gaven blev straks taget i brug og blev der resten af aftenen.

Den sidste del af gaven var en Märklin godsvogn fra bryggeriet Carlsberg, til Thorkils fritidsfornøjelse som modeltogsentusiast.

Der var derefter taler fra hovedbestyrelsesmedlemmer, og med nogle rungende hurraer og skåle i den udskænkede champagne, sluttede Thorkild af med en tak for det overraskende arrangement.  Han var ikke helt tilpas med, at han ikke kunne gennemskue Hovedbestyrelsens ændring i den udsendte dagsorden. En udtalelse der vakte stor morskab blandt de forsamlede.

Et meget flot og dejligt arrangement at få lov til at deltage i.

Med sommervenlig hilsen

Aksel Jensen

Formand DBS Vendsyssel  
Lagt på hjemmesiden 30.06.2020
-----
Vi byder velkommen til ny klubleder til hyggeklubben i Dronninglund.
Klubleder: Gunni Gjøderum - tlf. 98 86 13 62 eller mobil 60 49 41 42 - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Samtidig vil vi gerne rette en stor tak til Birthe Børsting og Hans Søndergaard for den store indsats i klubben.
Venlig hilsen
Bestyrelsen Dansk Blindesamfund Vendsyssel.
---
Afskrift fra Nodjyske Stiftstidende, søndag den 11. marts 2018.
Af Lars Hofmeister og Peter Broen (foto).
Inger Frederiksen har brug for en ledsager.
AALBÆK: Selv om Inger Frederiksen fra Aalbæk jævnligt farer vild i byen og kommer hjem med de forkerte varer fra supermarkedet og to gange er faldet med på togskinnerne på stationen, er det vigtigt at understrege, at det ikke er Inger Frederiksen, som har henvendt sig til Nordjyske Medier.
Det kunne hun aldrig finde på.
Men da Nordjyske spurgte, om hun kunne tænke sig at medvirke i en artikel, der handler om kommunens ledsagerordning, sagde hun alligevel ja.
For hun erkender, at hun nu har ramt "muren", og at hun ville ønske, at hun for eksempel kunne få lidt hjælp til at handle ind i supermarkedet.
Vant til at klare sig selv.
Inger Frederiksen er 78 år og bor i eget hus i Aalbæk, hvor hun elsker at være.
Hun er veltalende, har humor og let til smil. Børnene bor i Sønderjylland, og hendes mand døde i 1995.
Inger Frederiksen er med andre ord vant til at klare sig selv, hvad hun ikke har det fjerneste imod.
Problemet er dog, at Inger Frederiksens syn gradvist er blevet dårliger de seneste 10 år. I dag er hun næsten hundrede procent blind, og Inger Frederiksen kan kun skimte lidt lysglimt, hvis for eksempel solen skinner.
Og hun kan ikke se en snus af journalisten, der sidder to meter væk her i stuen, hvor der ænger masser af instrumenter på væggen.
Flere gange om ugen spiller Inger Frederiksen musik (og synger), blandt andet i Skagen Viseklub. ligesom hun også er ude at optræde på for eksempel kommunens ældrecentre.
Hver gang tager hun toget - for eksempel fra Aalbæk til Skagen og tilbage igen. For selv de billige taxaordninger bliver for dyre i længden. Men turene kan af og til være med livet som indsats.
To gange er hun faldet ned på togskinnerne, men på mirakuløs via kom Inger Frederiksen ikke alvorligt til skade - også selvom toget den ene gang rent faktisk skulle til at køre.
Og hvad med den gang, hun stod af på en forkert station, fordi der var tekniske problemer i toget, og fordi den automatiske stemme sagde en forkert station.
Når man er blind og står på en forkert station, kan man lige så godt stå på månen.
Farer vild.
Masser af gange har Inger Frederiksen prøvet at fare vil - for eksempel når pejlemærkerne i byen pludselig forsvinder. På vejen gennem Aalbæk ved Inger Frederiksen for eksempel, at hun er på rette spor, når hun kommer til et bestemt stakit. Men en dag var stakittet fjernet, fordi det skulle males. Og så var gode råd dyre.
Andre pejlemærker - som kun virker i solskin - er kloakdækslerne på vejen, som giver et helt specielt skær i sollyset, og som giver hende et praj om, hvor hun er.
At komme ud kræver med andre ord enormt meget energi fra den 78-årige kvinde. Og alt i alt erkender Inger Frederiksen, at det derfor kræver en voldsom overvindelse, hver gang hun skal uden for døren. Også selv om hun fra naturens side er udstyret med både vilje, ben i næsen og humør.
- Men hvis jer murer mig inde i stedet for at komme ud, er jeg rigtig bange for at blivw inaktiv, hvor jeg sidder og "falde sammen" i stolen. Det frygter jeg faktisk meget. Så derfor ender det altid med, at jeg tager mig sammen og kommer ud, siger Inger Frederiksen, der får en halv times kommunal hjemmehjælp hver 14. dag, hvor der bliver støvsuget. Resten klarer hun selv.
En tur i supermarkedet.
Hvis hun blev tildelt en ledsagerordning - lad os sige 15 timer om måneden - skulle den bruges til en ugentligt tur i supermarkedet. Eller måske som hjælp til at få købt noget tøj.
- Jeg er tit kommet hjem med de forkerte varer, for jeg kan ikke se, hvad jeg kommer ned i kurven. Og tit og ofte skifter varerne placering i butikken. Jeg kan jo altid spørge nogen inde i butikken, men det bliver man ærlig talt også lidt træt af, siger Inger Frederiksen.
---
Afskrift fra Nordjyske Stiftstidende, søndag den 11. marts 2018.
Her er ingen hjælp til de ældste borgere.
UNDREN: Ledsagerordning er ulogisk, mener kommunens handicapråd.
Af Lars Hofmeister.
Foto af Aksel Jensen: Formanden for handicaprådet, Aksel Jensen, vil gerne have geninført ledsagerordningen til borgere over 67 år.
FREDERIKSHAVN: Frederikshavn Kommune har en ledsagerordning til borgere med "større fysiske eller psykiske handicap".
  Her kan borgerne få hjælp til praktiske gøremål i hverdagen - som for eksempel hjælp til at komme i supermarkedet, til tandlægen eller på biblioteket.
Det handler samtidig om at bryde isolationen derhjemme.
Mellem 18 og 67.
Ordningen er imidlertid kun for borgere mellem 18 og 67 år, hvilket er lovpligtigt i Danmark.
Frem til 2013 havde Frederikshavn Kommune også en ledsagerordning til borgere over 67 år, men herefter blev ordningen sparet væk.
  Ifølge loven skal kommunen nemlig ikke tilbyde borgerne en ledsagerordning, når man er over 67 år,
  - Men faktum er, at vi oplever et stort behov for at få en ledsagerordning til borgere over 67 år, der pludselig får et behov for denne hjælp. Det kan for eksempel være tale om en borger, der er blind, og som i mange år har været vant til at få hjælp af ægtefællen. Så dør ægtefællen, og pludselig er der et hav af praktiske ting, som skal ordnes, siger formanden for handicaprådet Aksel Jensen, der har svært ved at se det logiske i, at ledsagerordningen har et skæringspunkt, der hedder 67 år.
  Han understreger, at man kun får tildelt en ledsager, hvis der virkelig er et behov. Altså at borgeren har et handicap, der gør det umuligt at klare sig uden hjælp i hverdagen.
  Formanden for socialudvalget, Ole Rørbæk Jensen (S), må endnu engang konstatere, at Frederikshavn Kommune er fattig.
Har ikke råd.
- Udgangspunktet er, at vi ikke har råd til en ledsagerordning for borgere over 67 år. Men ønsket fra handicaprådet vil blive debateret i socialudvalget og vil komme med i de kommende budgetforhandlinger, siger Ole Rørbæk Jensen.
  Reglerne i ledsagerordningen er i øvrigt skruet sådan sammen, at hvis en borger får en ledsagerordning, når man for eksempel fylder 44 år, stopper ordningen ikke, når borgeren fylder 67 år.
  Men hvis man deriomod som 68-årig får brug for en ledsager, kan man ikke komme i betragtning til ordningen.
---
10.11.2017: Har modtaget dette fra Aksel Jensen, Formand DBS Vendsyssel:
Kære Blinde og stærkt Svagtsynede.
Jeg har lige modtaget en helt fantastisk nyhed. Som led i forhandlingerne om satspuljemidler, har der været afsat satspuljemidler, til individuel handicapkørsel for blinde og stærkt svagsynede. Det var egentlig midler, der skulle være ude allerede i løbet af 2017, men det har været nogle uforudsete bump på vejen, så det ikke kom i gang. Det har så fået nogle fornuftige politikere p...å Christiansborg, til at gennemføre kørselsforslaet, som en permanent ordning via lovgivning.
Denne lovgivning træder i kraft 2018, så vi som blinde og stærkt svatsynede, kan komme under den individuelle Handicapkørsel. Det kommer til at betyde at vi transportmæssigt, vil sidestilles med bevægelseshæmmede.
Når der kommer mere konkrete informationder, omkring regler og alle de formelle ting i denne sag, vil jeg vende tilbage med dette.
Men jeg synes, I skulle have en rigtig god indgang til weekenden.
En stor tak til Dansk Blindesamfund for det ihærdige arbejde gennem mange år. Tillykke til os alle.
Med venlig hilsen
Aksel Jensen - Formand DBS Vendsyssel

---
BRØNDERSLEV TANDEMKLUB:
Brønderslev Tandemklub takker for donationen fra § 18-midler.
Denne gjorde det muligt for 9 synshandicappede og 8 hjælpere, piloter at opleve Nationalpark Thy fra en tandem.
Turen tog sin begyndelse mandag den 14. august kl. 19 med læsning af 9 tandemer, cykelpumpe og lappegrej (som vi ikke fik brug for).
Tirsdag den 16. august mødte vi op kl. 8 iført vore klubtrøjer og cykelhjelme, og friske som altid. Så gik turen i 4 biler og 2 trailere de 130 km. til Nationalpark Thy, hvor vi tog holdt ved Norsø, hvor vi nød den medbragte kaffe og rundstykker.
Herefter blev tandemer læsset af, og vi begyndte turen i det smukke klitlandskal med heder, blomstrende lyng og andre blomster og planter, som er egen for Nationalpark Thy.
Piloterne var gode til at fortælle os synshandicappede, hvad de så, så vi fik en rigtig god fornemmelse af naturen.
Vi havde kørt ca. en times tid gennem en plantage og var kommet til Vandelsø. Så kom katastrofen! En pedalaksen knækkede, det var nu et problem at komme i kontakt med servicevognen i plantagen, det lykkedes efter nogen tid, så turen kunne fortsætte. Derved fik vi en lang pause ved Vandelsø.
Efter udskiftningen af tandemen gik turen til havnen i Klitmøller Cook Hawaii. Her stødte servicevognen til selskabet. Her nød vi den medbragte madpakke hjemmefra og en øl eller vand, efter behov.
Så vendte vi tandemerne mod syd for at komme til Stenbjerg Kro, som vi nåede frem til efter ca. 60 km.
Efter indhvartering i kroens hyggelige A-hytter var der tid til et lille hvil og hyggeligt samvær inden kroens rigtig velsmagende middag. Kronvildt med naturens vilde blomster og urter og hellefisk også med naturens blomster og nationalparkens eget spisekammer.
Under kaffen fortalte krokonen om kroen og egnen. Så var det på tide at gå til køjs efter en god første dag.
Onsdag den 17. august startede med morgenmad og smøre madpakker. Så kørte vi sydpå ad meget fine cykelstier igennem meget smuk klitnatur et stykke langs Nordsøen. Så kom vi frem til Lodbjerg Fyr, hvor madpakken og en øl og vand blev indtaget - det var servicebilen, der var nået frem, så vi kunne stille sulten.
Nu gik turen videre til Agger by og Tange. Her købte man is eller en pølse. Så gik turen til Lodbjerg Kirke. Her stod vi af tandemerne, som viste 65 km. Gennemsnitsfart på 24,5 km for de 2 dage. Servicevognen blev hentet ved Stenbjerg Kro, og tandemerne og personer kom på trailere og i bilerne.
Så gik turen hjem til Brønderslev - en god oplevelse rigere!
Asger Deth Jensen.
---
Ved medlemsmødet på Landboskolen i Brønderslev, torsdag den 31. august 2017 fik vi et fantastisk og medrivende foredag af Johnny Sort Jensen. Johnny mistede sin højre arm som 18-årig, da han blev kørt over af et tog. Johnny fortalte om hvordan ulykken forandrede hele hans liv - hans hverdag med smerter - og ikke mindst om at se muligheder frem for begrænsninger. Med tilladelse fra Johnny er her afskrift at et digt, han lavede til Smerteklinikken. Smertedigt skrevet til Smerteklinikken, 6. februar 2001.
Smerte.
Et liv fra glæde til evig smerte
skal bo og rummes i mit hjerte
altid brændende, tærende og stor
en sjæl der er fyldt med smertefulde ord.

Alligevel er der glæde og lykke at finde
at kæmpe, fighte, sejre og vinde
og bruge smerten som våben
der gør denne kamp så åben.

For at nyde sigten fra de højeste tinder
og føle sig som den rette vinder
er der enorme priser at betale
specielt at vandre alene i dybeste dale.

At jeg vinder over smerten og kan få den ud
er den indre styrke der bæres af Gud
troen på retfærdighed der stor
til glæde for andre på denne jord.

Et liv vil indeholde mørke og lys
de yderste grænder og kærlighedens kys
hver eneste dag er fyldt med glæder og smerte
alt sammen skal rummes i mit hjerte.

Den værste smerte er der hvor man svigter
den mindste opgave og de daglige pligter
sårer og står af for dem man holder af
svigter sine nærmeste hver eneste dag.

Jeg ved at smerten en dag bliver min død
men selv dernede er der en glød
altid en stemme der vil glamme
og holde liv i evighedens flamme.
- Johnny Sort Jensen - tlf. 61 65 03 13 www.johnnysort.dk - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

---
Flexkørsel i NT-området.
Det er nu blevet fuldt tilgængeligt at bestille flexkørsel i NT-området online. NT-flexkørsel kan bestilles på: https;//nt.flextrafik.dk
Eller man kan hente app'en flextrafik til sin IPhone. Hvis man bestiller flexkørsel online, sparer man 10% på prisen,
og man behøver ikke længere at have kontanter med.
Hvis man har brug for at bestille flexkørsel og har brug for at have en førerhund med, skal man først oprette sig i systemet.
Herefter skal man på NT-flextrafik's hjemmeside ...finde formularen ris og ros.
Her skal man skrive sit kundenummer og gøre opmærksom på, at man skal have mulighed for at kunne vælge førerhund som hjælpemiddel.
Så opretter NT det i systemet.
Hvis I oplever problemer i den anledning, er I meget velkommen til at kontakte:
Marlene Pedersen tlf. 23 40 92 53 Konsulent i DBS Vendsyssel
---

Folketinget har netop vedtaget ny lov om billedlegitimationskort

I dag (den 2. marts 2017) har et enigt Folketing vedtaget lov om udstedelse af legitimationskort, på baggrund af SF’s beslutningsforslag om,
at borgere skal kunne erhverve sig et billedlegitimationskort.

Loven betyder, at blinde og stærkt svagsynede kan erhverve sig et billedlegitimationskort, som kan bruges som gyldig legitimation,
hvis man for eksempel skal købe en mobiltelefon eller oprette en bankkonto.

...

Da vi, som en række andre handicapgrupper, ikke kan erhverve kørekort, har vi indtil nu måttet bruge pas som legitimation,
men det er ikke alle, der har behov for et pas. Derfor har vi arbejdet for at få udarbejdet et offentligt anerkendt og udstedt legitimationskort,
som kan bruges af personer uden kørekort eller pas.

I februar 2016 stillede SF beslutningsforslag om billedlegitimationskort, og alle partier udtrykte støtte til forslaget, som netop er blevet vedtaget.

I Dansk Blindesamfund er vi rigtig glade for, at det bliver muligt at legitimere sig som borger i Danmark uden at skulle gå rundt med pas i sit eget land. Billedlegitimationskortet udstedes hos kommunernes borgerservicekontorer fra 1. juli i år.